„12 łyżek” – proste ciasto z Włoch – Szybkie i bardzo smaczne ciasto, rozpływa się w ustach. Można jeść i jeść

Najlepsze przepisy na potrawy są zazwyczaj najprostsze. Ta zasada funkcjonuje także w przypadku włoskiego ciasta o nazwie „12 łyżek”.

Trzeba połączyć ze sobą wszystkie składniki w jednej misce, nalać do formy i upiec w piekarniku. Przygotowanie takiego deseru nie zajmie długo i będziecie mogli cieszyć się fantastycznym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Nie będzie też większych trudności nawet dla mniej doświadczonych gospodyń domowych, gdyż główne składniki mierzy się w łyżkach o czym mówi sama nazwa ciasta.

Składniki

  • jajka (3 sztuki)
  • cukier (12 łyżek)
  • mleko (12 łyżek)
  • olej słonecznikowy (12 łyżek)
  • mąka pszenna (12 łyżek)
  • sok z połowy cytryny
  • proszek do pieczenia (8 g)
  • sól (szczypta)
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

Wrzuć jajka do miski, dodaj sól i ubijaj do czasu, aż powstanie puszysta piana. Dodawaj stopniowo cukier nie przestając ubijać.

Do składników dolej mleko, olej roślinny oraz sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj następnie mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj ponownie.

Naczynie do pieczenia wyłóż papierem i wlej do niego przygotowaną masę. Włóż ciasto do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez pół godziny.

Ciasto można udekorować owocami, czekoladą, kakao, lukrem, albo samym cukrem pudrem. Dodatki sprawią, że będzie za każdym razem inaczej smakować, ale zawsze będzie słodkie i delikatne. Życzymy smacznego!