Są poławiane przez rybaków, którzy spożywają je zaraz po złapaniu lub oddają je do producenta w celu przetworzenia ich m.in. na paprykarz, filety, sałatki, konserwy rybne, rolmopsy. Innym elementem, wykorzystywanym do konsumpcji z połowu ryb jest kawior, którym delektuje się cały świat.
W sklepach i marketach możemy kupić ryby wędzone, mrożone, żywe szczególnie w okresie wigilijnym, świeże, marynowane.
Wytworami pobocznymi przetwórstwa rybiego są mączki rybne (np. wykorzystywane do produkcji karmy dla zwierząt) , oleje lecznicze (m.in. tran np. w formie kapsułki) i techniczne. Potrawy jakie przyrządzamy z ryb są bardzo rozmaite, wykorzystujemy do ich przyrządzenia wielu przypraw np. pieprzu cytrynowego, soli, pieprzu czarnego.
Najpopularniejszymi potrawami przygotowanymi w Polsce jest: ryba po grecku, śledzie w cebulce i oleju, ryba w sosie śmietankowym, sushi (przepis na potrawę zasięgnięty z kuchni japońskiej) , rolmopsy, kotlety rybne, filety w panierce, pasty np. z makreli z dodatkiem jajka i koperku, pstrąg w migdałach, rybie sznycle, smażona ryba z warzywami np. brokułami.
Mięso rybie dostarcza naszemu organizmowi: białek, fosforu, witamin z grupy B (PP) , A i D.
Last Updated on 11 listopada 2019 by admin