Rodzaje potraw w kuchni

Rodzajów potraw jest dużo, mamy, bowiem dania zimne, gorące, słodkie, kwaśne, słone, przekąski, desery, zupy, pieczone mięsa, warzywa, sałatki, surówki, dania z makaronu itd. Każda z tych potraw ma swoje podgrupy, przynależności i różnego rodzaju sposoby przyrządzenia.

Ze względu na to, jaki typ potraw preferujemy, takie przyrządzamy w naszej kuchni. Korzystamy często z gastronomii z całego świata, urozmaicając tym samym nasze codzienne menu.

Jedni wolą kuchnie meksykańska, inni francuską lub włoską, a jeszcze inni wolą naszą tradycyjną kuchnię polską, tylko z niektórymi elementami innych potraw.

Tradycyjny polski bigos, pierogi, kluski śląskie, zupy ogórkowe lub szczawiowe mają swoich zwolenników również wśród zagranicznych sąsiadów. Jednak regionalne potrawy nadal są ich wyłącznością i zgodnie z wierzeniami czy uwarunkowaniami terytorialnymi, przygotowują je solidarnie z obyczajowością. My natomiast coraz częściej sięgamy po przysmaki innych krajów np. po pizze, spaghetti, hot-dogi, tortillę, kebab, itd.

Szczególnie osoby młodsze, którym takie jedzenie wystarcza i często zastępuje domowy obiad czy kolację. Przepisy na potrawy, które lubimy lub chcielibyśmy przyrządzić samodzielnie, możemy znaleźć w książkach kucharskich lub na portalach internetowych, gdzie mamy zazwyczaj konkretny podział względem kuchni z całego świata.