Dzięki temu przepisowi zapomnisz, czym jest chleb. Puszyste chlebki na kefirze: smaczne i szybkie.

Moja babcia często serwowała mi takie puszyste placki, rozpieszczała mnie piekąc je co tydzień. Pamiętam jak trudno było poczekać, aż ostygną…

Teraz przygotowuję je dla moich krewnych, którzy tak jak ja pokochali ich smak!

Składniki Ciasta

  • 500 ml kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżeczka soda
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500–550 g mąki
  • 50 g masła
  • sól do smaku

Składniki do nadzienia (opcjonalnie)

  • kiełbaski lub szynka z serem
  • duszone grzyby
  • duszona kapusta
  • puree ziemniaczane
  • twaróg z ziołami

Przygotowanie

1. Kefir wymieszaj z sodą. Dodaj jajko i olej roślinny.

2. Przesiej mąkę i dodaj do płynnej masy. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki. Dopuszczalne jest, aby ciasto przyklejało się lekko do dłoni. Oprósz kulkę ciasta mąką i przykryj ręcznikiem i odstaw na 10 minut.

3. Ciasto podzielić na 8-9 sztuk. Rozwałkuj kawałki lekko posypane mąką, na grubość około 1-1,5 cm. Na środku ułóż przygotowany farsz, połącz krawędzie, dociśnij je dłonią i wyrównaj aby powstał okrągły placek. Zostaw ponownie na 2-3 minuty.

4. Podgrzej patelnię, natłuść lekko olejem roślinnym. Następnie smaż placki po obu stronach na złoty kolor, na patelni przykrytej pokrywką.

5. Rozpuść masło. Posmaruj nim każdy gotowy placek na wierzchu, możesz posypać solą. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 10-15 minut.

Niezwykle smaczne i puszyste placki! Można gotować je bez nadzienia, a nawet zrobić słodko, wystarczy tylko dodać kilka łyżek cukru do ciasta, posypać je je cukrem pudrem, dodać słodkie nadzienie. Podziel się tym niezwykłym przepisem z przyjaciółmi!