1. Kefir wymieszaj z sodą. Dodaj jajko i olej roślinny.
2. Przesiej mąkę i dodaj do płynnej masy. Jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej mąki. Dopuszczalne jest, aby ciasto przyklejało się lekko do dłoni. Oprósz kulkę ciasta mąką i przykryj ręcznikiem i odstaw na 10 minut.
3. Ciasto podzielić na 8-9 sztuk. Rozwałkuj kawałki lekko posypane mąką, na grubość około 1-1,5 cm. Na środku ułóż przygotowany farsz, połącz krawędzie, dociśnij je dłonią i wyrównaj aby powstał okrągły placek. Zostaw ponownie na 2-3 minuty.
4. Podgrzej patelnię, natłuść lekko olejem roślinnym. Następnie smaż placki po obu stronach na złoty kolor, na patelni przykrytej pokrywką.
5. Rozpuść masło. Posmaruj nim każdy gotowy placek na wierzchu, możesz posypać solą. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 10-15 minut.
Niezwykle smaczne i puszyste placki! Można gotować je bez nadzienia, a nawet zrobić słodko, wystarczy tylko dodać kilka łyżek cukru do ciasta, posypać je je cukrem pudrem, dodać słodkie nadzienie. Podziel się tym niezwykłym przepisem z przyjaciółmi!
Last Updated on 29 września 2024 by admin