Zapiekanka ziemniaczana z mielonym. Teraz piekę ją tylko w ten sposób. Pyszna i łatwa w przygotowaniu

Jeśli jeszcze nie zdecydowałaś się na danie obiadowe, polecam przygotowanie pachnącej i sycącej zapiekanki ziemniaczanej z mielonym mięsem. Urzeka prostotą przygotowania, oryginalnym wyglądem i oczywiście doskonałym smakiem!

SKŁADNIKI

  • 2 kg ziemniaków
  • 800 g mielonej wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 50 g masła
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Będzie jeszcze smaczniej, jeśli ugotujesz je w mundurkach. Wymieszaj mięso i cebulę, dodaj do nich sól i pieprz.

Podsmaż mięso mielone na patelni i dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli mięso mielone jest zbyt suche, dodaj trochę wody. Dodaj masło do ugotowanych ziemniaków i zrób z nich puree.

Formę z odłączanym dnem przykryj papierem do pieczenia. Posmaruj ją olejem roślinnym. Na dnie ułóż ugotowane ziemniaki, równomiernie rozprowadź je na całej powierzchni.

Następnie ułóż smażone mięso mielone na wierzchu. Użyj drewnianej lub silikonowej szpatułki, aby wypoziomować górę. Przebij górę dania nożem w kilku miejscach i posmaruj kwaśną śmietaną.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz zapiekankę ziemniaczaną, aż uzyska złoty kolor, około 40 minut w zależności od piekarnika. Smacznego!

Jeśli dodasz tarty ser do kwaśnej śmietany, danie będzie jeszcze smaczniejsze. Pamiętaj, aby przygotować to pyszne danie ziemniaczane na rodzinny obiad lub na spotkanie z przyjaciółmi. Stanie się ono ulubionym przysmakiem wszystkich bez wyjątku. Po prostu spróbuj!