Domowa szynka wieprzowa, bez zbędnej chemii. Smaczniejsza niż sklepowe wędliny.

Jak przygotować szynkę w piekarniku, aby była jeszcze smaczniejsza niż sklepowe wędliny? Mam na to sposób, którym chętnie się z Tobą podzielę! Przede wszystkim domowe wędliny są dużo bardziej zdrowsze niż te kupne, bez zbędnych aromatów i niezdrowych dodatków.

Dlatego ja bardzo często korzystam z tego przepisu. Szynka zrobiona według niego jest soczysta i bardzo aromatyczna!

Składniki:

Polędwica wieprzowa 3 kg (możesz wykorzystać inny rodzaj mięsa)

  • Cebula 2 sztuki
  • Marchewka 1 sztuka
  • Seler 3 sztuki
  • Rozmaryn 20 g
  • Tymianek 20 g
  • Czarny pieprz w ziarnach 2 łyżki
  • Liść laurowy 3 sztuki
  • Cytryna 1 sztuka
  • Pomarańcze 2 sztuki
  • Dżem pomarańczowy 6 łyżek
  • Sól 2 łyżki

Przygotowanie:

Przywiąż mięso sznurkiem. Włóż je do blachy do pieczenia. Zalej wrzątkiem. Woda powinna zajmować 1/3 część formy.

Obierz marchewkę, cebulę, seler. Pokrój marchewkę i seler na kawałki, a cebulę na 4 części. Dodaj składniki do mięsa wraz z liśćmi laurowymi, pieprzem, świeżym rozmarynem i tymiankiem.

Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. Dodaj do formy.

Wymieszaj sok z cytryny z 2 łyżkami soli i wlej do blachy.

Przykryj formę folią. Włóż do piekarnika na 75 minut nagrzanego do temperatury 170 ° C.

Wyjmij mięso z piekarnika. Zdejmij folię. Pozostaw mięso w formie przez pół godziny. Następnie przenieś na deskę do krojenia.

Odetnij skórę z mięsa. Wykonaj nacięcia w kształcie krzyża. Posól i popieprz do smaku. Włóż wieprzowinę do piekarnika na kolejne 20 minut.

Posmaruj mięso pomarańczowym dżemem i posyp rozmarynem. Piecz w piekarniku przez kolejne 60 minut.

Następnie ochłodź szynkę i podawaj do stołu.

Przepis jest niesamowity i bardzo oryginalny, a smak po prostu jest pyszny! Podziel się tym niezwykłym przepisem z przyjaciółmi w mediach społecznościowych, którzy również lubią gotować!