Dlatego ja bardzo często korzystam z tego przepisu. Szynka zrobiona według niego jest soczysta i bardzo aromatyczna!
Polędwica wieprzowa 3 kg (możesz wykorzystać inny rodzaj mięsa)
Przywiąż mięso sznurkiem. Włóż je do blachy do pieczenia. Zalej wrzątkiem. Woda powinna zajmować 1/3 część formy.
Obierz marchewkę, cebulę, seler. Pokrój marchewkę i seler na kawałki, a cebulę na 4 części. Dodaj składniki do mięsa wraz z liśćmi laurowymi, pieprzem, świeżym rozmarynem i tymiankiem.
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. Dodaj do formy.
Wymieszaj sok z cytryny z 2 łyżkami soli i wlej do blachy.
Przykryj formę folią. Włóż do piekarnika na 75 minut nagrzanego do temperatury 170 ° C.
Wyjmij mięso z piekarnika. Zdejmij folię. Pozostaw mięso w formie przez pół godziny. Następnie przenieś na deskę do krojenia.
Odetnij skórę z mięsa. Wykonaj nacięcia w kształcie krzyża. Posól i popieprz do smaku. Włóż wieprzowinę do piekarnika na kolejne 20 minut.
Posmaruj mięso pomarańczowym dżemem i posyp rozmarynem. Piecz w piekarniku przez kolejne 60 minut.
Następnie ochłodź szynkę i podawaj do stołu.
Last Updated on 9 grudnia 2019 by admin