Tradycyjny pyszny śledź w oleju z cebulką – najprostszy do zrobienia, u mnie znikają szybko!

Przepyszny, prosty do zrobienia, ale u mnie zawsze błyskawicznie znika! idealny na święta, specjalne okazje lub zwykłą kolację.

Stosowany przeze mnie sposób moczenia nadaje im unikalny, niezwykle delikatny smak. Musisz spróbować!

Składniki:

  • 2 cebule 
  • 6-7 matiasów 
  • 4 łyżki octu (10%)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do zalania śledzi

 fot:istock.com

Przygotowanie:

Śledzie moczymy przez 2 godz. w wodzie, następnie wylewamy wodę i zalewamy świeżą, dodając do niej 4 łyżki octu i 2 łyżki oleju. Potem mieszamy i moczymy w niej śledzie przez około 2 godz. (to sprawi, że śledzie nabiorą wyrazistego smaku, a ocet będzie praktycznie niewyczuwalny)

Potem wyjmujemy śledzie i kroimy na kawałeczki „na raz”, układamy je słoiku. Ważne aby na przemian przekładać cebulką pokrojoną w półplasterki. Na samym końcu zalewamy olejem, żeby je przekryć, zakręcamy słoiczek i odstawiamy na przynajmniej 2 godzinki do lodówki, a najlepiej na całą noc. W moim domu naprawdę znikają bardzo szybko:)

I to tyle! Życzę smacznego! Pamiętaj aby udostępnić ten przepis znajomym!:)