Cytrynowe ciastka na Świąteczny stół. Nawet przez 3 dni pozostają świeże i chrupiące!

Cytrynowe ciasteczka mają urzekający aromat i słodko-kwaśną kombinację smaków. Są one idealnym deserem dla dorosłych i dzieci! Doskonały dodatek do aromatycznej herbaty! Nawet przez 3 dni pozostają świeże i chrupiące!

Składniki

  • Masło – 80 g
  • Mąka pszenna – 300 g
  • Jajko – 2 sztuki
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Kwaśna śmietana – 2 łyżki
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Olej słonecznikowy – do smaku
  • Cukier puder – do smaku
  • Cukier – 2 łyżki

Przygotowanie

Zetrzyj skórkę i wyciśnij połowę soku z cytryny. Jajka ubij z sokiem i cukrem, następnie dodaj śmietanę, miękkie masło i ponownie ubij.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do płynnej mieszanki i dodaj do niej skórkę z cytryny. Zagnieć elastyczne ciasto i podziel je na 3-4 części, aby wygodnie było je rozwałkować.

przepis na płatki cytrynowe

Grubość warstwy nie powinna przekraczać 0,5 cm. Pokrój ciasto na małe kwadraty.

płatki cytrynowe

Wlej olej roślinny na głęboką patelnię tak, aby warstwa oleju była wysoka na kilka milimetrów, i usmaż kwadraty po obu stronach na złoty kolor. Następnie posyp cukrem pudrem. Gotowe!

ciasteczka na patelni

Jeśli nie lubisz słodko-kwaśnej kombinacji, zastąp sok z cytryny większą ilością kwaśnej śmietany. W tym przypadku osiągniesz delikatny kremowy smak. Smacznego!