„Leniwce” z grzybami – gorące zapiekanki z pieczarkami, będą doskonałą przekąską na każdą okazję. Smaczne i sycące, z łatwością przygotujesz je dla nawet przyjacielskie spotkanie.
Szybkie przygotowanie z łatwo dostępnych produktów. Można je przygotować z wyprzedzeniem i zabrać ze sobą na piknik lub do pracy.
Pachnące nadzienie, chrupiące na zewnątrz, miękkie i soczyste w środku – nieziemskie połączenie. Dla tych, którzy kochają zapiekanki, ta przystawka będzie idealną opcją na ciepłe śniadanie czy sycącą kolację.
Składniki
- jeden bochenek chleba;
- 200 gr świeżych pieczarek;
- 1 cebula;
- trzy gałązki koperku (lub innych ziół);
- 1/3 łyżeczki soli
- mielony czarny pieprz do smaku;
- 100 gr twardego sera;
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (lub majonezu);
- 20 gr masła (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Następnie dodaj na patelnię cebulę, mieszaj i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut z pieczarkami.
Posól i popieprz do smaku, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odłóż nadzienie na bok, aby nieco ostygło. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.
Posiekaj kilka gałązek koperku nożem. Dodaj ser z ziołami do grzybów, dopraw majonezem lub śmietaną, wymieszaj. W razie potrzeby możesz również dodać kawałek masła.
Powstałą mieszaniną posmaruj kromki chleba. Blachę do pieczenia przykryj pergaminem, połóż na niej kanapki i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przekąski w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut.
Zapiekanki z pieczarkami są pachnące i smaczne, można podawać je na śniadanie z filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy. Będą również doskonałą przekąską na spotkanie z przyjaciółmi. Lub zabierz je ze sobą na piknik lub do pracy.