Prosta babka dla początkujących! Bardzo miękkie ciasto z pachnącym dżemem w środku.

Jeśli lubisz w spokoju w domu odpocząć przy filiżance aromatycznej kawy, delektując się domowym ciastem, polecam Ci serdecznie ten przepis! Prosta i szybka babka z Twoim ulubionym nadzieniem.

Jako nadzienie do ciasta wybierz ulubiony dżem lub marmoladę. Truskawka, malina, śliwka, jabłko, pigwa … Zmieniaj nadzienie, aby cieszyć się nowym smakiem ulubionych wypieków.

Składniki:

  • Mąka pszenna – 300 g
  • Kwaśna śmietana- 200 g
  • Cukier – 170 g
  • Dżem wiśniowy – 150 g
  • Jajko – 3 sztuki
  • Proszek do pieczenia – 10 g
  • Wanilia – do smaku
  • Sól – 1 szczypta
  • Olej słonecznikowy – 40 ml

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka z cukrem, dodaj olej słonecznikowy, śmietanę, wanilię i delikatnie wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do reszty składników i ostrożnie wymieszaj.

ciasto na ciasto

Oddzielnie ubij schłodzone białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Delikatnie wymieszaj ją z zawartością drugiej miski, mieszając łyżką od góry do dołu.

Posmaruj blachę do ciasta masłem, posyp mąką. Ułóż w niej połowę ciasta, a następnie ułóż warstwę dżemu, rozłóż resztę ciasta na wierzchu. Piecz 40 minut w 180 stopniach.

jak upiec babeczkę

Ostrożnie wyjmij babkę z formy, posyp cukrem pudrem.

dżem babeczka

Wskazówka : w przepisie możesz zastąpić śmietanę taką samą ilością gęstego jogurtu. Czasami dodaję łyżkę kakao do jednej z części ciasta. Smacznego!