Jak uprawiać ogórki na parapecie, gdy zima jest za oknem – szczegółowe instrukcje

Aromat ogórka jest tak świeży i przyjemny, że jego nuty znajdują się w niektórych perfumach. Szkoda, że ​​te pyszne warzywo zimą nie tylko go nie posiada, ale samo w sobie jest bez smaku.

Ceny ogórków w zimie są do tego bardzo wysokie. Ale jest sposób, aby cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem ogórków nawet zimą! Wystarczy je samodzielnie wyhodować na własnym parapecie!

Łatwo się nimi opiekować, wystarczy wybrać odpowiednią odmianę i znać kilka niuansów, aby krzak nie wyrósł zbytnio, ale dał wystarczającą ilość warzyw.

Jak uprawiać ogórki

Wybór odmiany

Rośliny o małych lub średnich liściach będą idealne: wyglądają schludnie i rosną niewielkie. Muszą to być samozapylone odmiany o owocach nie większych niż 10 cm (duże ogórki wymagają dużej ilości składników odżywczych i wody). Najlepsze, sprawdzone odmiany nadające się do uprawy na parapecie to „Gracius Gładki F1″ i „Dar”.

Przygotowanie

Odpowiednie są doniczki o pojemności 3-4 litrów na dwie rośliny. Doniczki należy umieścić z dala od grzejnika.

Wybierając glebę, możesz wybrać po prostu uniwersalną do uprawy warzyw lub specjalnej mieszanki dla sadzonek.

Pielęgnacja ogórków

Podlewaj ogórki, gdy gleba wyschnie. Domowe ogórki nie wymagają silnego podlewania, w przeciwnym razie może pojawić się grzyb. Spryskaj je codziennie wodą z rozpylacza.

Zimą samo światło słoneczne nie wystarczy, więc zapal nad sadzonkami lampę, która powinna świecić przez 6-8 godzin dziennie.

Nawoź ogórki raz na dwa tygodnie, na przykład płynnym biogumem. Po 35–40 dniach zaczynają się pojawiać pierwsze ogórki, czasem w pęczkach po 5–7 owoców!