Jeżeli naleśniki ze zwykłej mąki pszennej są dla Ciebie zbyt ciężkie, albo chcesz spróbować czegoś nowego to wypróbuj ten rewelacyjny przepis na bardzo delikatne i cienkie naleśniki. Zamiast mąki dodajemy skrobię. Może to być skrobia ziemniaczana lub kukurydziana.
Do miski wbijamy 5 jajek i mieszamy. Dodajemy skrobię i ciągle mieszamy, aż znikną wszystkie grudki. Następnie dodajemy mleko oraz olej słonecznikowy. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy miskę na około 15 minut. Przygotowane ciasto naleśnikowe powinno być dość rzadkie.
Smarujemy patelnię olejem, podgrzewany przez chwilę i nalewamy porcję ciasta. Naleśniki ze skrobi smaży się tylko z jednej strony więc nie ma potrzeby odwracania ich. Z podanych składników powinno wyjść około 20-25 placków.
Aby wykonać nadzienie należy zatrzeć twarożek z cukrem oraz jednym żółtkiem. Następnie dorzucamy rodzynki, mak, albo inne dodatki na które mamy ochotę.
Twarożek nakładamy równomiernie na naleśniki. Zawijamy je w rulony albo trójkąty. Następnie umieszczamy wszystkie naleśniki w żaroodpornym naczyniu. Smarujemy je stopionym masłem i śmietaną. Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni.