Niezwykle soczysty i aromatyczny gulasz z mięsa drobiowego zamknięty w słoiku to przepis, o który jestem proszona najczęściej. Łatwy w przygotowaniu może stanowić awaryjny obiad w domu lub smaczny posiłek w podróży, gdy nie mamy dostępu do kuchni czy lokalu gastronomicznego.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oczyszczamy go ze skóry i dokładnie oddzielamy mięso od kości.
Do większego naczynia wkładamy mięso i dodajemy przyprawy – sól, pieprz i liść laurowy oraz inne zioła jeśli mamy życzenie. Nacieramy nimi mięso z kurczaka i wkładamy do lodówki na 40 minut aby przeszło smakiem.
Gdy kurczak nachodzi smakiem przypraw w lodówce, przygotowujemy słoiki wraz z pokrywkami. Myjemy je, sterylizujemy i dokładnie osuszamy.
Na dnie każdego słoika układamy 10 ziaren pieprzu oraz 2 liście laurowe. Następnie niezbyt ściśle wkładamy mięso z kurczaka, zostawiając nieco miejsca na sos. Każdy słoik przykrywamy folią aluminiową.
Tak przygotowane słoiki wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy go do nagrzania na 150 stopni. Pieczemy je w tej temperaturze przez 4,5 godziny.
Po upieczeniu zakręcamy słoiki sterylnymi pokrywkami i układamy do góry dnem.
Przygotowany w ten sposób gulasz z kurczaka w słoikach świetnie sprawdzi się jako zapasowy obiad w spiżarce lub jako łatwy w transporcie wartościowy posiłek w podróży.
Last Updated on 1 października 2024 by admin