Świeża i chrupiąca cukinia po koreańsku wygrywa w moim domu. Niezaprzeczalnie podbiła moje serce.

Dzisiaj mam dla Was przepis na świeżą i chrupiącą przekąskę, która idealnie nadaje się jako dodatek do mięs na przykład z grilla.

Zakąska ta ostatnio bardzo posmakowała moim znajomym jak i rodzinie. Otaczam się ludźmi którzy kochają jeść, a wszelakie nowinki kulinarne to dla nich ogromna frajda. Ta pikantna cukinia po koreańsku niezaprzeczalnie podbiła ich serca.

Składniki:

  • Cukinia – 500g
  • Marchewka – 200g
  • Sól – 1 mała łyżeczka
  • Olej słonecznikowy – 50ml
  • Sezam – 1 mała łyżeczka
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z cytryny – 1 mała łyżeczka
  • Mielona ostra papryka – 0,5 małej łyżeczki
  • Mielona słodka papryka – 1 mała łyżeczka
  • Miód – 2 małe łyżeczki
  • Sos sojowy – 1 mała łyżeczka

Jeśli masz już wszystkie składniki na blacie, to najpierw umyj cukinię, bo nie trzeba będzie jej obierać ze skóry. Umyte warzywo pokrój w jak najcieńsze talarki. Na zakupach zwróć uwagę czy kupujesz młodą czy starą cukinię – ważne jest to, żeby nie było w niej pestek.

Pokrojone warzywo wrzuć do miski i posyp solą, następnie wymieszaj dokładnie i odstaw na pół godziny. Cukinia jest warzywem, który ma w sobie bardzo dużo wody i takie solenie jej, tę wodę z niej wyciąga.

W trakcie gdy cukinia odpoczywa, należy zabrać się za obieranie marchewki. Jeśli posiadasz w domu specjalną tarkę do marchewki po koreańsku to zaoszczędzisz sobie czas, jeśli nie to pokrój ją w paski. Z marchewką zrób to samo co z cukinią, odłóż do miski, posyp szczyptą soli, wymieszaj i odstaw na pół godzinki.

W między czasie obierz i zetrzyj 4 ząbki czosnku, następnie włóż przetarty czosnek do miseczki i zalej sosem sojowym i sokiem z cytryny. Rozmieszaj to wszystko, po czym zacznij dodawać przyprawy: mieloną słodką i ostrą paprykę, na samym końcu dodaj miód i wymieszaj tak, aby miało konsystencję dressingu.

Po upływie 30 minut odlej nadmiar wody z pod cukinii i marchewki. Wymieszaj ze sobą oba warzywa i dolej do nich zrobiony przez siebie sos.

Weź 50 ml oleju słonecznikowego i rozgrzej go na patelni, gdy będzie ciepły wlej go do przekąski. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, po czym wstaw miskę z zakąską do lodówki na 20 minut.

Przed podaniem udekoruj danie sezamem i gotowe. Smacznego!