Ta cukinia z piekarnika jest przepyszna, a do tego dietetyczna. Dbam o linię więc jem ją często.

Sezon na cukinie jak najbardziej się już rozpoczął. Ten, kto ją uwielbia, na pewno bardzo się cieszy. Dodatkową pociechą będzie fakt, że chcę przedstawić na nią świetny przepis! Jest zarówno zdrowy jak i smaczny. Z powodzeniem jest w stanie cię zaskoczyć, tym bardziej że jest tak prosty i banalny.

Cukinia wychodzi pyszna i chrupiąca, nie ma osoby, która by się na nią nie skusiła! Tym bardziej że nie ma w sobie oleju.

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 0,5 szklanki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 do 3 ząbków czosnku
  • ulubione zioła według uznania

Jak to zrobić krok po kroku:

W pierwszej kolejności myjemy cukinię, a następnie kroimy ją w plastry. W przypadku użycia młodych warzyw nie ma potrzeba obierania ich.

Następnie przechodzimy do robienia panierki. Wsypujemy mąkę wraz z solą i pieprzem do plastikowej torby. Dokładamy do niej wcześniej pokrojoną cukinię. Woreczek zakręcamy w taki sposób, w środku wciąż było powietrze i dobrze wstrząsamy. Wszystkie kawałki cukinii muszą się pokryć panierką, więc polecam zrobić to dokładnie.

Tak przygotowaną cukinię przekładamy na blaszkę posmarowaną wcześniej odrobiną oleju roślinnego. Można też nie dodawać go wcale. Całość wstawiamy do piekarnika na około 15 do 20 minut. W połowie czasu pieczenia należy obrócić cukinię na drugą stronę, by dobrze się przypiekła.

Kolejnym krokiem jest zrobienie sosu. Bierzemy śmietanę lub majonez. Następnie dodajemy do niego posiekane zioła i czosnek. Całość wraz z cukinią można podać do stołu. Smacznego!