Wyśmienity krem bawarski należy do najsłynniejszych deserów w południowych Niemczech. Ma konsystencję podobną do galaretki, a można go przyrządzić jako samodzielne danie bądź jako nadzienie do naleśników czy krem do ciast i tortów.
Klasyczny krem bawarski jest dość ciężki i bardzo kaloryczny, ale istnieje wersja dla osób, które są na diecie. Oto lekki krem, który wykonamy w kilkanaście minut.
Do małego garnka lub rondelka wrzucamy żółtka jaj, ucieramy je z cukrem i wstawiamy na kuchenkę na niewielki ogień. Następnie dodajemy powoli mleko i grzejemy przez około 10 minut. Cały czas mieszamy i nie możemy pozwolić, aby zawartość zagotowała się.
Ubijamy w misce śmietanę albo jogurt z dodatkiem ekstraktu waniliowego.
Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie wlewamy ją do jajek i mleka. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Dodajemy śmietanę lub jogurt do pozostałych składników i starannie mieszamy. Krem wlewamy do naczynia bądź foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Można go ozdobić owocami lub polać dodatkowo musem owocowym.
Last Updated on 2 września 2020 by admin