Prosta i szybka Babeczka po Fińsku – 25 min i gotowe. Delikatna jak puch.

Znasz to uczucie, gdy bez zapowiedzi odwiedzają Cię znajomi, a Ty nie masz nic słodkiego do kawy? Poniżej przepis na prostą, szybką, ale zdecydowanie przepyszną babeczkę. Jest delikatna, lekka i puszysta. Idealnie sprawdzi się również jako deser po niedzielnym obiedzie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jajka połącz z cukrem, a następnie dokładniej ubij. Do gładkiej masy dodaj pozostałe składniki, czyli mąkę, kwaśną śmietanę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj w celu uniknięcia grudek. Jeśli nie masz kwaśnej śmietany, śmiało zastąp ją kefirem lub jogurtem naturalnym.

Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem lub posmaruj masłem i posyp mąką. Ostrożnie przelej ciasto do formy. Powinno zajmować 2/3 objętości. Piecz przez 20 minut w 180°C.

Upieczoną babeczkę wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia. Na koniec udekoruj ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzi się cukier puder lub czekoladowa polewa. Smacznego!