Znasz to uczucie, gdy bez zapowiedzi odwiedzają Cię znajomi, a Ty nie masz nic słodkiego do kawy? Poniżej przepis na prostą, szybką, ale zdecydowanie przepyszną babeczkę. Jest delikatna, lekka i puszysta. Idealnie sprawdzi się również jako deser po niedzielnym obiedzie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka połącz z cukrem, a następnie dokładniej ubij. Do gładkiej masy dodaj pozostałe składniki, czyli mąkę, kwaśną śmietanę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj w celu uniknięcia grudek. Jeśli nie masz kwaśnej śmietany, śmiało zastąp ją kefirem lub jogurtem naturalnym.
Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem lub posmaruj masłem i posyp mąką. Ostrożnie przelej ciasto do formy. Powinno zajmować 2/3 objętości. Piecz przez 20 minut w 180°C.
Upieczoną babeczkę wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia. Na koniec udekoruj ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzi się cukier puder lub czekoladowa polewa. Smacznego!
Last Updated on 4 września 2020 by admin