Pyszne zdrowe sałatki z marchwią – już nie martwię się że przytyję. Zjedz nawet po 22.00 – nadal chudnij.

Marchew to warzywo cenione ze względu na wspaniały smak oraz bogactwo składników mineralnych i witamin. Regularne spożywanie marchewki pomaga obniżać poziom cholesterolu, niweluje ryzyko powstania miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca.

Marchew wzmacnia układ odpornościowy oraz dba o zdrowy i promienny wygląd skóry. Idealnym sposobem na wykorzystanie marchewki są surówki. Są wyśmienitym dodatkiem do obiadów i dań na ciepło. Mogą też stanowić ciekawą przekąskę.

Poniżej wybraliśmy dla Ciebie smaczne i zdrowe przypisy na surówki z marchewką.

Z dodatkiem oleju lub jogurtu naturalnego witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K) zawarte w marchii będą lepiej przyswajalne. Nie czekaj zatem, wybierz swoją ulubioną surówkę i przygotuj ją razem z nami.

Zaczynamy!

Surówka z marchewki z dodatkiem jajka

Składniki:

  • 5 średnich marchewek,
  • 6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • wybrane zioła,
  • 1 szczypta soli.

Przygotowanie:

Marchew ścieramy na cienkich oczkach tarki. Jajka kroimy bardzo drobno lub ścieramy na tej samej tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy, solimy i dodajemy jogurt naturalny lub kwaśną śmietankę. Składniki łączymy i podajemy z dodatkiem wybranych ziół (natki pietruszki, koperku lub szczypiorku).

Surówki z marchwi i kapusty