Sernik lwowski – w tej wersji piekę go bardzo często. Szybko i smacznie

Tradycyjny sernik przygotowuję w domu od święta, ale w tej wersji piekę go bardzo często.

Jest smaczny, a przede wszystkim szybko się go przygotowuje. Leciutki i puszysty sernik lwowski z pewnością przypadnie Twoim gościom do smaku.

Składniki:

  • 3 jajka
  • Wiaderko twarogu na sernik
  • cukier waniliowy
  • cukier puder
  • skrobia ziemniaczana
  • rodzynki
  • cytryna

Polecam przygotować do  ciasta polewę, która podkreśli smak sera i nada jeszcze lepszego smaku. Przyszykuj:

  • masło
  • kakao
  • cukier puder
  • kwaśna śmietana
  • wiórki kokosowe lub kolorowe do smaku

Przygotowanie:

500 g twarogu ukręć z jajkami, 150 g cukru pudru oraz saszetką cukru waniliowego. Mieszaj do uzyskania jednolitej, pulchnej masy. Na koniec dodaj łyżeczkę skrobi i przemieszaj.

Około 100 g rodzynek zalej wodą i odstaw na parę minut. W tym czasie zetrzyj skórkę cytryny. Kiedy rodzynki namokną, odsącz je z wody i dorzuć do ciasta razem ze startą skórką. Możesz użyć również skórki z pomarańczy.

Przygotuj formę do pieczenia ciastem, wyłóż ją papierem i na to wylej masę sernikową. Włóż do piekarnika na 45 minut. Piecz w temperaturze 190 stopni. Kiedy czas upłynie, wyłącz grzanie, ale pozostaw ciasto w piecu jeszcze przez 10 minut.

W tym czasie możesz już robić polewę. Proces jest niezwykle prosty. Roztop masło, dodaj 2 łyżki cukru pudru i czekaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj 3 łyżki kwaśnej śmietany i zagotuj. W kolejnym kroku wrzuć 2 łyżki kakao i gotuj przez 3 minuty, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj do ostygnięcia. Kiedy placek będzie letni, możesz go polewać polewą. Na wierzchu posyp ulubionymi dodatkami. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. To wszystko!