Pieczone ziemniaki z kurczakiem – idealny obiad dla całej rodziny. Szybko i obłędnie pysznie

Nie masz czasu na przygotowywanie pracochłonnych potraw, ale chcesz cieszyć się smakiem sycących i pysznych dań? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla ciebie!

Ziemniaczki z kurczakiem w sosie śmietanowym przygotujesz w mgnieniu oka, a cała rodzina będzie cieszyła się kolacją pełną smaków i aromatów! Już dziś zaskocz swoich domowników tą rewelacyjną potrawą, która rozpływa się w ustach.

Ziemniaczki z kurczakiem w sosie śmietanowym

Składniki:

  • ziemniaki – 1 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • udka z kurczaka – 6-7 sztuk
  • przyprawa chmieli suneli – 1 łyżeczka
  • kwaśna śmietana – 4-5 łyżek
  • curry – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie kroimy je w plasterki o grubości ok. 2-3 mm. Dodajemy przyprawę chmieli suneli oraz kwaśną śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Cebulę kroimy w półplasterki i układamy na ziemniakach. Udka myjemy, przyprawiamy solą oraz curry i dodajemy pozostałą ilość śmietany i układamy na cebuli i ziemniakach.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy naczynie i pieczemy przez 20 minut. Po upływie tego czasu przekładamy udka na drugą stronę tak, by równomiernie się zapiekły. Pieczemy kolejne 20 minut.