Kiedy ciocia dała mi przepis na cebulowe ciasto z jajkiem, robię ją co kilka dni. Moment i gotowa.
Dziś pokażemy ci niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis na jajeczne ciasto ze szczypiorkiem. Moja rodzina zakochała się w nim już po pierwszym kęsie i poprosili o dokładne. Do dziś moi znajomi proszą o przepis na tę wyjątkową przekąskę.
Ciasto jajeczne ze szczypiorkiem jest niezwykle lekkie, smaczne, aromatyczne i odżywcze. Ma miękkie nadzienie i chrupiące boki. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga dużo czasu.
Składniki na ciasto:
- 200 gramów mąki pszennej,
- 100 gramów masła,
- 1 żółtko jaja,
- ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej,
- 30 ml wody.
Składniki na nadzienie:
- 2 jaja gotowane na twardo,
- duży pęczek szczypiorku,
- 2 sztuki serka topionego.
Składniki inne:
- 4 jaja,
- 2 łyżki stołowe mleka,
- papryka w proszku,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Do miski z przesianą mąką dodać sól i sodę oczyszczoną. Wymieszać składniki dokładnie. Masło pokroić na małe kostki i dodać do miski z mąką. Utrzeć dokładnie rękoma, aż powstaną tzw. okruchy. Dodać 1 żółtko i schłodzoną wodę (2 łyżki stołowe). Szybko zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przygotować nadzienie. Szczypiorek umyć, wysuszyć i drobno posiekać. Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek i pokroić nożem w drobną kostkę.
Połączyć jaja ze szczypiorkiem i wymieszać. Ciasto wyciągnąć z lodówki, usunąć folię spożywczą i rozwałkować na cienki placek. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej pergaminem o średnicy 26 cm. Ciasto powinno pokrywać również boki formy.
Ułożyć jajka ze szczypiorkiem na wierzchu. Cztery jajka włożyć do miski, dodać sól i paprykę w proszku, mleko i dobrze wymieszać trzepaczką. Zalać ciasto jajeczne. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Ciasto schłodzić i podawać do stołu.
Tak przygotowane jajeczne ciasto ze szczypiorkiem jest niezwykle smaczne i sycące. Może być spożywane jako danie obiadowe, element ciepłej kolacji lub stanowić wyśmienitą przekąskę. Moi znajomi zastępują nim pieczywo dodawane do zupy.