Zupa „Boski smak” – W mojej kuchni nr 1 wśród zup. Od wczoraj każdy się zajada w moim domu

Zupa to ciepły, pożywny posiłek, który powinno się jeść każdego, by układ pokarmowy odpowiednio pracował.

Jeżeli przejadły ci się już tradycyjne zupy i masz ochotę trochę poeksperymentować, koniecznie wypróbuj ten przepis. Zupa charakteryzuje się obłędnym aromatem, jedwabistą, kremową konsystencją i przede wszystkim niesamowitym smakiem, którego nie powstydziłby się profesjonalny kucharz.

W dodatku jej przygotowanie nie zajmie ci zbyt dużo czasu i nie pochłonie wiele energii. Spróbuj jej już dzisiaj, a zobaczysz, że domownicy będą upominali się o dokładkę.

Zupa „Boski smak”

Składniki:

  • żeberka wieprzowe – 500 g
  • ziemniaki – 200 g
  • serek topiony w bloku – 200 g
  • zielony groszek – 100 g
  • marchewka – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • ryż – 2 łyżki
  • olej
  • sól, pieprz – do smaku
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • ulubione zioła

Sposób przygotowania:

Żeberka wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia. Wylewamy wodę. Dokładnie myjemy żeberka oraz garnek. Ponownie umieszczamy żeberka w garnku i zalewamy 2,5 l wody. Gotujemy przez 40 min na średnim ogniu.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Obraną cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Serek topiony kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Dodajmy marchewkę i dusimy przez 2 minuty. Żeberka wyciągamy z garnka, studzimy i obieramy mięso z kości, następnie kroimy je na mniejsze kawałki.

Do bulionu dodajemy ziemniaki i ryż, gotujemy przez 15 minut. Po upływie tego czasu dorzucamy groszek i mięso z żeberek. doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy ser i gotujemy przez kolejne 15 minut. Teraz dorzucamy warzywa i przyprawy.

Wystarczy poczekać aż zupa się zagotuje. wtedy możemy zdjąć ją z gazu, przykryć pokrywką na 5 minut i podawać!