Super przepis na puszyste naleśniki bez mleka – sprawdzony przepis stosowany od lat. Wychodzą przepysznie

Zabrakło Ci mleka, a masz ochotę na naleśniki? Przychodzę z ciekawym przepisem na naleśniki na wodzie.

Do placków możesz dodać nadzienie jakie tylko lubisz. Idealne jest zarówno słodkie, jak i słone. Świeże zioła zapewnią estetyczny wygląd oraz zachwycający aromat tym pysznościom.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 600 ml wody
  • Pół łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • Pół łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3 łyżki ziół, które lubisz
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Na początek ubij jajka, dolej pół litra wody, dodaj cukier, sól oraz sodę i jeszcze raz ubij. Rozpuść kwasek cytrynowy w wodzie, która Ci została.

Przez sito przesiej mąkę do masy jajecznej, a następnie wymieszaj ciasto, aby nie było grudek. Po dwudziestu minutach dodaj posiekane zioła oraz kwasek. Całość wymieszaj przy pomocy miksera.

Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni aż się zarumienią. Pamiętaj, by smażyć po obu stronach! Smacznego!