Pyszne udka z kurczaka z kapustą – Gdy tylko wystawię ją na stół znikają w mgnieniu oka.

Jeżeli szukasz pomysłu na obiad, świetnie trafiłeś! Przedstawiamy przepis na danie, choć proste to na pewno nie nudne! Oto Udka z kurczaka z kapustą!

Potrzebne składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 kg białej kapusty
  • marchewka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • sos adżika (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zależnie od tego czy używasz sosu adżika, czy zamieniasz go na pastę paprykową/pomidorową, wymieszaj wybrany składnik z łyżką oleju i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Mięso umyj i pozbaw nadmiaru tłuszczu. Podziel na dwie części. Natrzyj je przygotowanym wcześniej sosem i odstaw do lodówki na około 40 minut.

Cebulę pokrój w pierścienie. kapustę posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymiesza wszystko razem, dopraw solą i ponownie wymieszaj. Dodaj olej słonecznikowy.

Warzywa umieść w specjalnym rękawie przeznaczonym do pieczenia. Na wierzchu połóż mięso i dodaj masło. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Piecz danie około 45 minut, zależnie od piekarnika.

Po tym czasie natnij rękaw i ponowne i umieść w piekarniku. Pieczenie powinieneś zakończyć gdy skórka nabierze pięknego, złotego koloru.

Dzięki temu, że kapusta była pieczona w rękawie, jej smak jest łagodniejszy niż smak tradycyjnie duszonej kapusty.  Jest również bardziej soczysta.