Trójwarstwowe ciasto – rodzinny przepis, który zawsze się sprawdza. Można jeść i jeść. Zapisz koniecznie przepis

Trójwarstwowe puszyste ciasto – po prostu bajka

Siostra przy okazji ostatnich odwiedzin podzieliła się ze mną super przepisem na domowe, efektowne ciasto. Podpatrzyła go u swojej najlepszej koleżanki.

Postanowiłam go wypróbować już następnego dnia. Skradł serce nie tylko mnie, ale wszystkim domownikom. Delikatne jak puch ciasto, po prostu niebo w gębie.

Wilgotny i zrównoważony smak ciasto zawdzięcza różnym owocom, które harmonijnie się uzupełniają. Ponadto wypiek, dzięki swoim przekładanym warstwom zachwyca wizualnie.

Chcesz zaskoczyć gości? Wypróbuj przepis, a nie pożałujesz.

Lista składników

Na ciasto:

  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej, do wypieków
  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 250 g suszonych śliwek
  • 250 g suszonych moreli
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 6 łyżek cukru

Sposób przygotowania

Na początku przygotowywania nadzienia przekrój cytrynę na 4 części, a następnie rozdrobnij przy pomocy maszynki do mielenie mięsa. Suszone śliwki oraz morele drobno posiekaj. Do zmielonej cytryny wsyp łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.

Przechodząc do samego ciasta, zetrzyj chłodne masło na tarce. Najlepiej jak wcześniej schłodzisz je w zamrażalce. Wymieszaj masło z mąką, aż do powstania tzw. „okruchów”.

Odłóż 2 łyżki na później, bo będą potrzebne do posypania wypieku. Do ciasta wsyp cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko wymieszaj i dolej mleko.

Teraz wyrabiaj dokładnie ciasto. Kiedy będzie dostatecznie ugniecione, uformuj z niego kulkę.

Stół, bądź stolnicę obsyp mąką i przenieś tam ciasto. Uformuj z niego gruby wałek, który następnie podziel na 4 części. Jedna z nich niech będzie nieco większa od pozostałych.

Właśnie tę największa porcję rozwałkuj i wyłóż nią dno formy, pamiętając, aby naciągnąć ją również na boki. Wcześniej nasmaruj formę masłem lub rozłóż na dnie pergamin.

Na najniższą warstwę ciasta wyłóż śliwki suszone. Rozwałkuj kolejny placek i wyścielaj go na śliwkach, delikatnie dociskając krawędzie. W dalszym etapie, wyłóż morele i przykryj następną warstwą ciasta.

Teraz czas na masę cytrynową. Rozsmaruj ją i połóż ostatni kawałek ciasta. Po całości rozsyp odłożone wcześniej „okruchy”.

Ciasto Trójwarstwowe piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.

Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia, następnie porcjuj i ciesz się niebanalnym, owocowym smakiem