To maślane ciasto z jabłkami robię prawie co każdą niedzielę – obłędne w smaku – super przepis

Ciasto z jabłkami to absolutna jesienna klasyka, którą doceni nawet najbardziej wybredny amator słodkości.

W tym przepisie prezentujemy wyjątkowy sposób na upieczenie szarlotki, która zachwyci każdego już od pierwszego kęsa!

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Zacznij od rozgrzania piekarnika. Jabłka obierz oraz wykrój z nich rdzenie. Tak przygotowane drobno pokrój. Dodaj sok z cytryny, zamieszaj.

Teraz pora na przygotowanie ciasta. Do zmiękczonego masła dodaj cukier (kryształ oraz puder). Wsyp sól i zamieszaj. Mieszając, dodawaj kolejno jajka.

Do tak przygotowanej masy wsyp mąkę. Ciasto zagnieć, dodaj jabłka, po czym wymieszaj składniki aż do uzyskania jednolitej masy.

Przygotuj blachę i połóż na niej papier do pieczenia pokryty oliwą. Następnie wyłóż na nią ciasto i piecz od 20 do 30 minut (temperatura – 180 stopni). Co jakiś czas sprawdzaj, czy masa już się upiekła.

Gdy ciasto wreszcie okaże się gotowe, wyjmij je i dekoruj wedle uznania. Do tego celu szczególnie polecamy pokrycie go cukrem pudrem. Smacznego!