Pierś z kurczaka, ser, szpinak… chwilka roboty i pyszne danie lądują na stole. Hit imprezy

To danie będzie świetnie pasować na domowe przyjęcie.

Dzięki ciastu francuskiemu, mięso nie sprawia wrażenia suchego. Przyciągnie ono gości ciekawym wyglądem i smakiem.

Składniki:

  • 6 pojedynczych filetów z kurczaka,
  • 3 opakowania ciasta francuskiego,
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
  • 6 plasterków sera żółtego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:

Aby wykonać nadzienie, szpinak należy rozmrozić i smażyć na maśle do momentu, aż cała woda wyparuje z patelni. Po dodaniu wyciśniętego czosnku, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu, smażyć przez kolejne dwie minuty.

Do tak przygotowanych składników dodać dwie łyżki śmietany i wymieszać.

Wszystkie filety porozcinać w ten sposób, by powstały kieszonki. Każdy kawałek napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Na górę położyć po plasterku żółtego sera. Całość posypać solą.

Płaty ciasta francuskiego należy podzielić na dwie części. Z każdej strony naciąć około dwucentymetrowe paski.

Jednak pierś powinna leżeć na nienaciętej części ciasta. Wszystkie paski powinny oplatać mięso.

Piersi wyłożyć na papier do pieczenia i posmarować je jajkiem, które pozwoli skleić całość. Włożyć je do piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 200oC.

Po tym czasie ciasto powinno nabrać złocistego koloru. Pierś z kurczaka najlepiej sprawdzi się w połączeniu z pieczonymi ziemniakami i sałatką.