Pyszne kotleciki z piekarnika – Znikają ze stołu w kilka chwil. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Wspaniałe kotleciki z piekarnika. Równie smakowite co ich starsi bracia – z patelni – potrafią schodzić jak ciepłe bułeczki.

Nie przepadasz za babraniem się w głębokim oleju i zapachem, który unosi się w całym mieszkaniu po smażeniu?

Wspaniale – dzisiaj zdradzę Ci alternatywny przepis na ulubione mielone, ale z piekarnika – żadnego smażenia! Będzie smaczniej, oryginalniej, a z racji mniejszej ilości tłuszczu – o wiele zdrowiej!

SKŁADNIKI

  • 5 kromek pszennego chleba
  • 3 średniej wielkości cebule (chyba, że lubisz „cebulaste” kotlety) ;]
  • 1 kg mielonego mięsa (np. z łopatki wieprzowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki musztardy
  • odrobina natki pietruszki dla smaku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie „masy kotletowej” rozpocznijmy od nasączenia mlekiem chleba i wyciśnięciem jego nadmiaru (żeby chleb nie ociekał mlekiem). Następnie dodajemy do chleba drobniutko posiekaną cebulę, ubite jajka, pokrojoną/porwaną natkę i musztardę.

Wkładamy mielone mięso, obficie pieprzymy i solimy (w zależności od gustu) i dokładnie wszystko mieszamy i łączymy używając do tego – klasycznie – naszych dłoni. Formujemy kotleciki i układamy je na, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia, blaszce.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200-220 stopni Celsjusza na ok 30 minut. Gotowość kotletów można sprawdzić przepoławiając jednego i zaglądając czy mięso jest już upieczone – podobnie jak przy smażeniu. Smacznego!