Kotleciki greckie na każdą okazję. Mistrzowski przepis. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Dzisiaj przepis, który zadowoli każdego – prosto z greckich wysp. Danie można przygotować na wiele różnych sposobów. Jest ono bardzo apetyczne i świetne na co dzień, a przy tym bardzo proste. 

Mój ulubiony wariant to gryka w połączeniu z sosem pomidorowym. Ponadto jest pełnowartościowe, gdyż zawiera mięso. Z tego przepisu otrzymasz pyszny, delikatny, aromatyczny i sycący obiad.

Składniki:

  • 500 g zmielonego mięsa
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 200 g sosu pomidorowego
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • mąka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przed przystąpieniem do wykonywania dania, należy najpierw przepłukać grykę, wsypać ją do wrzącej wody, ugotować i pozostawić do ostudzenia.

Cebulę przeciśnij przez praskę lub maszynkę i dodaj do mięsa. Dodaj do tego jajka, sól i pieprz czarny, a następnie wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

Przełóż do tego studzoną grykę i ponownie wymieszaj. Kiedy wszystko się połączy uformuj małe kotleciki i panieruj w mące.

Kotlety należy smażyć z jednej i drugiej strony na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem roślinnym. Na drugiej patelni podsmaż cebulkę pokrojoną w półksiężyce – również dodając odrobinę oleju.

Sos pomidorowy wylej na suchą patelnię i trochę go podgrzej. Wcześniej przygotowane kotleciki ułóż w delikatnie podgrzanym sosie i przykryj patelnię.

Duś wszystko na średnim ogniu przez około 20-25 min. Po tym czasie danie jest już zrobione! Smacznego!