Do dekoracji (opcjonalnie):
Posmaruj wafle dżemem i ułóż na jednym z nich herbatniki.
Wlej do garnka 100 ml wody i dodaj 100 g cukru. Gotuj, ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj masło, czekoladę i kakao.
Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodaj zmielone orzechy i pokruszone herbatniki.
Masę ułóż na herbatnikach, a następnie ponownie przykryj warstwą herbatników. Przykryj teraz herbatniki waflem z dżemem, który utworzy ostatnią warstwę deseru.
Na waflach postaw coś ciężkiego (np. tacę, a na niej 2 kartony mleka) i przechowuj w lodówce przez 2-3 godziny. W międzyczasie przygotuj lukier do dekoracji.
Przełóż połamaną białą czekoladę do rondelka, dodaj śmietanę i pozwól czekoladzie się stopić, ciągle mieszając. Następnie posmaruj nią górę wafla.
Rozpuść również gorzką czekoladę, dodaj do niej bitą śmietaną, udekoruj nią powierzchnię deseru.
Last Updated on 19 marca 2021 by admin