Ta cebulowa sałatka z jajkiem często gości na moim stole. Chwilka roboty i gotowa

Przychodzą goście, a Ty nie masz nic do przekąszenia? Żaden problem! Przedstawiam Ci przepis na super szybką sałatkę „Chipollino” ze składników, które na pewno zawsze masz w swoim domu. Sałatka cebulowa to szybkie i pyszne rozwiązanie – rewelacyjna do grzanek lub świeżego pieczywa.

Składniki:

  • 3-4 duże cebule,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki majonezu (może być gęsta śmietana)

Marynata:

  • 1 łyżka octu (zamiennie można użyć 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego),
  • 1 szklank1 ciepłej wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ugotować jajka na twardo, poczekać aż wystygną i pokroić je w kostkę. Następnie obrać cebule i pokroić wszystkie w „piórka”. Tak przygotowaną cebulę zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut do zmiękczenia. W tym czasie wymieszać w szklance ciepłej wody sól, ocet i cukier.

Tak przygotowaną mieszanką zalać zmiękczoną i odcedzoną cebulę i odstawić na 15-20 minut. Po upłynięciu czasu odcisnąć cebulę, wymieszać ją z jajkami i majonezem. Przyprawić wedle uznania.

Voila – prosta sałatka z cebuli gotowa!