Kuracja poprawia wzrok, odporność i działa na bolące stawy – Ugotuj 3 liście laurowe z jabłkiem. Oto przepis
Napój z liściem laurowym i jabłkiem – Przepis – Zdrowy sposób na poprawę wzroku, odporność i chore mięśnie
Liść laurowy to jedna z najpopularniejszych przypraw do różnego rodzaju sosów i zup. Doskonale uzupełnia smak potraw, a także może być efektowną dekoracją talerza. Zastosowanie liścia laurowego ma też charakter zdrowotny.
Jego połączenie z jabłkami pozytywnie wpływa na wzrok, zmniejsza dolegliwości bólowe i zapalenia różnego pochodzenia. Tak skomponowanego napoju powinien spróbować każdy.
Systematyczne picie tego napoju przynosi wiele korzyści, bowiem łagodzi stany zapalne, poprawia cyrkulację krwi, wspomaga walkę z migreną, wzmacnia układ odpornościowy oraz zwalcza choroby układu oddechowego.
Jabłko zawiera w sobie przeciwutleniacze, które mają charakter przeciwzapalny, a herbata składa się z witaminy C, które doskonale sprawdza się podczas grypy i przeziębienia.
Jabłka nie należy obierać, ponieważ skórka skupia w sobie mnóstwo rozpuszczalnej pektyny błonnikowej, dzięki czemu efektywnie obniża poziom szkodliwego cholesterolu. Spożycie samodzielnie przygotowanego napoju wzmocni także Twoje serce. Liść laurowy charakteryzuje się także skuteczną pomocą w walce z chorobami serca, obniża stres i reguluje ciśnienie krwi.
Na Uniwersytecie Nauk Medycznych w Iranie przeprowadzono badanie, którego wnioski twierdzą, że liść laurowy doskonale wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej oraz pozwala leczyć kamienie nerkowe.
Napój ten to także świetna propozycja dla diabetyków i cukrzyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Kolejną zaletą konsumowania tego napoju jest spowolnienie starzenia się komórek. Dodatkowo ma pozytywny wpływ podczas astmy, zapalenia oskrzeli, a także poprawia pracę najważniejszego organizmu w naszym ciele, którym jest mózg.
Przygotowanie napoju:
Pamiętaj, aby używać tylko suszonych liści laurowych. Świeże liście mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Składniki:
- 3 liście laurowe
- 1 jabłko
- 1 l wody
- opcjonalnie: cynamon i miód
Przygotowanie:
Na początku umyj dokładnie jabłko i przekrój je na na małe kawałki, usuwając przy tym gniazda nasienne. Wlej wodę do garnka i zagotuj. W dalszej kolejności dodaj liść laurowy, cynamon i gotuj przez 5 minut.
Na samym końcu dodaj jabłko, zdejmij z palnika i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Tak przygotowany napój przecedź przez sitko i dodaj miód. Herbatę z liścia laurowego i jabłka pij rano na czczo lub wieczorem przed snem.