Domowe ciasto ze śmietaną z notatnika mamy: Proste wykonanie, a smak jest obłędny

Pyszny i orzeźwiający smak, który pokochają wszyscy Twoi domownicy. Wypróbuj ten przepis i szybko przygotuj ten wspaniały deser! Genialny dodatek do aromatycznej kawy w gronie bliskich.

Potrzebujesz:

  • 150 g cukru
  • 250 g słodkiej śmietany np. 12%
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:

  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

Przygotuj dwa ciasta. Z wymienionych składników przygotuj ciasto, następnie podziel je na pół i do jednej części dodaj kakao i wymieszaj.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową przed przygotowaniem. Ubij jajka z cukrem i śmietaną na gładką masę.

Mąkę wymieszaj z sodą oczyszczoną, przesiej i wymieszaj z masą jajeczną. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej pierwsze ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 ° C przez około 30 minut.

Następnie upiecz także ciasto kakaowe. Po schłodzeniu przetnij oba ciasta na pół, aby uzyskać w sumie 4 kawałki.

Krem przygotuj w następujący sposób: śmietanę ubij z cukrem pudrem na gładką masę.

Teraz na przemian układaj upieczone ciasta i przekładaj je przygotowanym kremem. Udekoruj według gustu np. startą czekoladą lub polewą czekoladową i włóż na 3-4 godziny do lodówki.

Życzę smacznego!