Ciężko wyobrazić sobie pracę jakiejkolwiek gastronomii bez stałego dostępu do lodu. Jest on istotny nie tylko latem, gdy klienci pragną się ochłodzić. Przez cały rok lód jest niezbędnym składnikiem wielu alkoholowych drinków. Nic więc dziwnego, że kostkarki do lodu stanowią podstawowy element wyposażenia lokalu. Z tego artykułu dowiesz się, o czym powinieneś pamiętać kupując kostkarkę i jak prawidłowo dbać o sprzęt w swojej restauracji.
Kostkarka chłodzona powietrzem czy wodą?
To, jaki sprzęt wybierzesz w dużej mierze zależy od indywidualnych potrzeb twojego biznesu. Kostkarki do lodu dzielą się na te chłodzone powietrzem oraz te chłodzone wodą. Każda z nich ma inne przeznaczenie oraz posiada swoje wady i zalety.
Jeśli w Twoim lokalu panuje stała temperatura, oscylująca w granicach 21 stopni Celsjusza, a ty możesz pozwolić sobie na zagospodarowanie większej ilości miejsca na sprzęt, doskonałym rozwiązaniem będą kostkarki do lodu ze skraplaczem chłodzonym powietrzem. Taki sprzęt zużywa dużo mniej wody i jest bardzo wydajny, gdy ma zapewnione optymalne warunki. Warto pamiętać jednak, że do prawidłowej pracy urządzenie potrzebuje swobodnego obiegu powietrza, dlatego nie może być w żaden sposób zabudowane, ani narażone na działanie wyższych temperatur.
Kostkarki chłodzone wodą będą za to doskonałym wyborem, jeśli potrzebujesz sprzętu do zadań specjalnych. Takie urządzenia doskonale sprawdzą się w miejscach o zmiennej temperaturze. Mogą bez problemu pracować w bardzo wysokich temperaturach, pozostawione w stałej ekspozycji na słońce. Świetnie radzą sobie również w słabo wentylowanych, ciasnych pomieszczeniach. Minus? Zużywają znacznie więcej wody niż kostkarki chłodzone powietrzem.
Wydajność kostkarki
W tym wypadku kwestia jest prosta – musisz zastanowić się, jak dużo kostek lodu potrzebujesz w swoim lokalu gastronomicznym w ciągu całego dnia. Warto mieć na uwadze, że w okresie letnim schodzi ich znacznie więcej niż w chłodniejszych miesiącach. Z tego powodu lepiej kupić większą, wydajniejszą kostkarkę niż narazić się na braki.
Na rynku można bez problemu dostać zarówno niewielkie kostkarki do lodu, które sprawdzą się w małych lokalach, rzadko serwujących drinki, jak i bardzo wydajne urządzenia, gotowe przygotować nawet ponad 50 kilogramów kostek w ciągu doby.
Jak dbać o kostkarkę?
Przede wszystkim bardzo ważna jest dbałość o wysoką jakość wody podłączonej do kostkarki. Nie powinno się podłączać sprzętu bezpośrednio do zaworu. Obowiązkowe jest użycie dobrej jakości filtra, który wyeliminuje wszelkie zanieczyszczenia przedłużając żywotność sprzętu i sprawiając, że będzie on wytwarzał krystalicznie czyste kostki lodu. Ważne jest również regularne czyszczenie zbiornika zgodnie z zaleceniami producenta.