Podziękujesz mi za ten przepis. Przygotuj coś szybkiego i pysznego dla swoich domowników.

Jest to jedna z najlepszych propozycji, którą można przyrządzić w szybki sposób. Przepis na ciasto z mięsem i ciastem francuskim zawsze warto mieć pod ręką, ponieważ nigdy nie wiadomo, kiedy będziemy mieli niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 300 gr mięsa mielonego,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • śmietana.

Blat kuchenny lekko podsypujemy mąką. Kładziemy na nim ciasto francuskie i bardzo delikatnie je rozwałkujemy. Obraną cebulę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni.

Do cebuli dodajemy na patelnię mięso mielone. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, aczkolwiek można także użyć innych, ulubionych przypraw. Całość mieszamy i czekamy do momentu, aż mięso będzie usmażone.

Do mięsa można dodać także nieco kwaśnej śmietany. Po wymieszaniu i usmażeniu wszystkiego, cały farsz odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie rozwałkowane wcześniej ciasto przekładamy do, wysmarowanej i wyłożonej papierem pergaminowym, formy do pieczenia. Całą masę mięsną układamy na środku ciasta (ostudzoną!). Po dwóch stronach ciasta należy wykonać podłużne nacięcie.

W ten sposób należy zapleć na wierzchu warkocz. Tak przygotowane ciasto należy posmarować jajkiem. Formę do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 do 35 minut. Po upieczeniu danie można podawać bezpośrednio na talerz.