Bez chemii i ulepszaczy – Lepsze od kupnych domowe „Krówki” ciągutki – W 15 minut przygotujesz ten pyszny smakołyk.
Wszystko, co wykonuje się samemu, ze starannie dobranych składników, zyskuje wartość nie tylko sentymentalną, ale również smakową. Pominięcie maszynowej, czy taśmowej produkcji daje niesamowite efekty, zwłaszcza w kuchni. Jest to bardzo ważne w każdego rodzaju diecie, ale szczególnie, jeśli chodzi o ulubione przysmaki dzieci.
Tradycyjne krówki są znane od dziesiątków lat, ale dzisiaj chcielibyśmy opowiedzieć o ich najciekawszej odsłonie, czyli wersji „domowej”.
Poniższy przepis z pewnością okaże się pomocny dla wszystkich rodziców, którzy chcieliby obdarować dzieci ulubionym przysmakiem, ale zrobionym przez siebie. Do tego składniki, potrzebne do ich wykonania są ogólnie dostępne i niedrogie, a samo przygotowanie banalnie proste.
Czas, który poświęcimy na ich zrobienie to zaledwie 15 minut, a do tego sami będziemy mieli wpływ na gęstość łakoci.
Składniki:
- 45 gr masła
- 200 gr cukru
- 40 ml mleka
- Jako dodatek: szczypta kakao
Przygotowanie:
Pierwszym, a zarazem najważniejszym krokiem jest karmelizacja cukru. Potrzebna będzie nam do tego patelnia z grubym dnem.
Wysypujemy na nią cały cukier, a następnie zaczynamy podgrzewać go na niewielkim ogniu. W trakcie jego roztapiania staramy się nie mieszać, jednak pilnujemy, żeby wszystkie kryształki dobrze się roztopiły.
Kiedy to nastąpi zwiększamy ogień, jednocześnie dodając masło i dopiero wtedy możemy zacząć mieszanie.
Podgrzewamy mleko. Kiedy będzie już wystarczająco ciepłe dodajemy je do cukrowej masy. Podczas całego procesu najlepiej używać silikonowych szpatułek, gdyż dzięki nim można zapobiec przywieraniu.