Koniecznie zapisz przepis – Ciasto zemsta teściowej – słodkie, kwaskowate, jak i chrupiące ciasto od teściowej.

Jeśli lubisz połączanie kruchego ciasta z odrobiną wiśniowej kwaśności, delikatnie wytrawnymi migdałami oraz słodką i puszystą śmietanką, ciasto będzie dla Ciebie idealne!

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklani mąki pszennej,
  • 1 szklana cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200g margaryny,
  • 1 cukier wanilinowy

Składniki na piankę migdałową:

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 150g płatków migdałowych,

Składniki na wiśniową galaretkę:

  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 1 szklanka soku wiśniowego*,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 400g drylowanych wiśni**,

Składniki na śmietankową warstwę:

  • 500 ml słodkiej śmietany,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 3-4 łyżeczki żelatyny,

* sok wiśniowy można zastąpić 5 łyżkami syropu wiśniowego rozrobionymi w szklance gorącej wody (uwaga, warstwa wiśniowa będzie wtedy słodsza).

** jeśli akurat nie ma sezonu na wiśnie spokojnie możemy zastąpić je mrożonymi.

Przygotowanie: