Ciastka waflowe – Eleganckie danie zamiast kotletów: 15 min i gotowe. Kusi swoim wyglądem

Ciastka waflowe wydają się być niezbędnym produktem w kuchni kogoś, kto ceni sobie szybkie i proste gotowanie. Można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów.

Wafle w deserach lodowych lub ciastach zna chyba każdy, lecz mało ludzi zdaje sobie sprawę, że wafle świetnie będą smakować w duecie z mięsem mielonym, tworząc niebanalną, pyszną i szybką w przygotowaniu przekąskę.

Gdy zaskoczą nas wizytą niespodziewani goście lub zapragniemy zjeść smaczną, pożywaną kolację na ciepło, warto wypróbować przepis na leniwe paszteciki z wafli.

Największą zaletą tego przepisu jest szybkie przygotowanie potrawy i duża dowolność w przygotowaniu farszu.

Wystarczy wyjąć ulubione smakołyki z lodówki, by skomponować niepowtarzalny i pyszny farsz do pasztecików, który może składać się z warzyw, mięsa, ryżu, ziemniaków lub grzybów. 

Składniki:

  • Ciastka waflowe 6 szt.
  • Mielona wołowina lub wieprzowina  1/2 kg
  • Jajka 3 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki stołowe
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku
  • Sól do smaku
  • Mleko 50 ml

Przygotowanie:

Dodaj do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, 1 jajko, sól i  pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Rozkładaj na waflu równomiernie farsz mięsny, przykryj go drugim waflem, następnie dociśnij. Przekrój gotowy wafel na sześć równych części. Przygotuj w taki sam sposób pozostałe wafle aż do wykończenia wszystkich składników.

Następnie wlej mleko i pozostałe jajka do miski, dokładnie wymieszaj, następnie zamocz przygotowane wafle w mieszance i obsmaż wafle na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju słonecznikowego.

Smaż do momentu zarumienienia się mięsa. Smacznego!