W sam raz dla niespodziewanych gości – Ciasto czekoladowe – ekspresowe wykonanie.

Masz ochotę na coś słodkiego i kochasz czekoladę? A może zaskoczyła cię wizyta i nie masz czym poczęstować gości?

To pyszne ekspresowe ciasto czekoladowe skradnie serce wszystkich łasuchów, a ze względu na czas przygotowania uratuje każdą kryzysową sytuację!

Składniki potrzebne:

  • Kefir 1 szklanka
  • Cukier 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 szklanka
  • Kakao 2 łyżki
  • Soda 1 łyżeczka
  • Opcjonalnie 2 jajka
  • Ponad to potrzebne będzie trochę masła i papier do pieczenia

Przygotowanie:

Najpierw wymieszaj kefir z sodą. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pozostałe suche składniki, czyli mąkę, kakao i cukier. Później do nich wlej kefir (jeśli dodajesz jajka, to dodaj je w tym momencie) i wymieszaj.

Wysmaruj formę masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wylej ciasto na formę i piecz przez 20 – 25 minut w temperaturze 200 stopni. Dodatkowo możesz kontrolować wilgotność ciasta za pomocą wykałaczki.

Ciasto można udekorować lukrem, podać z owocami na ciepło, dodać śmietanę albo podawać z lodami. Wszystko wedle twojej fantazji!

Będzie ono dobrze smakowało zarówno ciepłe, prosto z piekarnika, ale też ostudzone po kilku godzinach. Smacznego!