Twoim wielkim marzeniem jest otwarcie profesjonalnej kawiarni? Chcesz stworzyć miejsce spotkań i wspomnień, przepełnione gwarem, ale i zapachem idealnie parzonej kawy. Jednak kiedy siadasz do biznesplanu łapiesz się za głowę. Czy jest możliwe, aby pomimo wszystko spełnić swoje Cafe Dream?
Jaka jest idealna kawiarnia?
Kawiarnia to szczególne miejsce spotkań – zarówno tych formalnych, jak i nieformalnych. Dlatego, aby Twoja kawiarnia osiągnęła sukces musisz wybrać idealną lokalizację i dopasować wystrój wnętrz do oczekiwań Twoich Klientów. Jest to duży kawałek tortu wydatków z budżetu, jaki przeznaczasz na rozkręcenie swojego biznesu. Wynajmujesz lokal, robisz remont, kupujesz meble i czujesz, że już 80% pieniędzy wydałeś i właściwie najważniejszy element Twojej inwestycji został zrealizowany.
Do kawiarni goście nie przychodzą tylko ze względu na wystrój. Liczy się zapach i smak kawy. Aby parzyć najlepszą kawę w okolicy potrzebujesz profesjonalny ekspres do kawy, a ten potrafi kosztować kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Oczywiście są tańsze ekspresy do kawy, ale możesz mocno zaryzykować i się … sparzyć. Ekspresy, które zdają egzamin w zaciszu domowej kuchni zdecydowanie nie sprawdzą się w kawiarni. Potrzebny jest Tobie dobrej jakości, wydajny, trwały sprzęt, który zagwarantuje zawsze tak samo smaczną i aromatyczną kawę!
Kawa prima
Według baristów smak kawy zależy od sposobu mielenia. W ekspresach do kawy automatycznych stosuje się młynek żarnowy stalowy. Niestety, szybko się nagrzewa przy częstym użytkowaniu, także może nie sprawdzić się w Twojej kawiarni. Zaleca się korzystanie z ekspresów do kawy z młynkiem ceramicznym. Jego głównym atutem jest brak nagrzewania się podczas pracy, a to ma ogromny wpływ na smak i aromat kawy.
Tyle na temat młynków. Jaki ekspres natomiast wybrać? W kawiarniach najczęściej można spotkać ekspres ciśnieniowy kolbowy. Możesz zaparzyć dowolną ilość kawy dziennie, a dzięki ciekawemu design zbudujesz swój prestiż. Trzeba zwrócić także uwagę na inne parametry takie jak liczba przygotowanych kaw w ciągu godziny, pojemność zbiornika na wodę, wielkość Hoppera czy częstotliwość działań konserwacyjnych.
Sprzęt – a może używany?
Jak widać, ekspres do kawy jest kluczowym urządzeniem w kawiarni. Warto zainwestować w wysoką jakość. Ta niestety sporo kosztuje. Pieniądze prawie się skończyły na etapie remontu i urządzenia lokalu. Czy jest jakieś alternatywne rozwiązanie czy jednak trzeba kupić „jakiś” ekspres do kawy? Ta druga opcja może być naszym strzałem w kolano. Na szczęście tańszy nie oznacza gorszy jeśli przejrzymy ofertę używanych profesjonalnych ekspresów do kawy.
W outletach dostępne są bardzo dobre sprzęty gastronomiczne, w tym używane ekspresy do kawy. Nie musiały być w przeszłości mocno eksploatowane ani uszkodzone. Często wykorzystywano je do pojedynczych pokazów w showroomach, sklepach czy podczas eventów targowych. To oznacza, że profesjonalne używane ekspresy do kawy są w zasięgu Twoich rąk za nieduże pieniądze, nie wierzysz? Sprawdź to przeglądając ofertę outletu gastronomicznego www.gastro-outlet.pl.