Faszerowana cukinia mięsem: Wystarczy 2 cukinie, 400 g mięsa mielonego, czosnek, ser… poznaj przepis

Pomysł na przepyszną kolację i szybciutki obiad, na który składają się cukinia oraz mięso mielone. Tak, dobre danie może być tak banalne, a Twoja rodzina tak prosto uszczęśliwiona!

Takiemu połączeniu mięsa i warzywa nikt się nie będzie w stanie oprzeć. Ale musi przy tym apetycznie wyglądać!

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego (w dowolnych proporcjach wieprzowina i wołowina)
  • 1 cebula
  • 2 większe lub 3 mniejsze cukinie
  • ulubiony ser
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i ulubione przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Umyte cukinie obierz ze skóry. Nie będzie takiej konieczności, jeżeli warzywo jest młode i świeże. Podziel ją na paski, ale nie docinaj ich do końca – ma powstać coś w rodzaju ośmiornicy. Osól ją i odłóż na 15 minut do wypuszczenia soku.

Wymieszaj mięso z posiekanym czosnkiem, cebulką i koperkiem.

Przerwy między płatami cukinii wypełnij powstałą mieszanką z mięsem.

Wyłóż dużą blachę folią i połóż na niej przygotowane warzywa. Nakryj je drugim arkuszem folii.

Piecz wszystko przez 40 minut w piecu rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie posyp startym serem i włóż do ponownie do piekarnika do rozpuszczenia sera. Tym razem pamiętaj o ściągnięciu wierzchniej folii.

Smacznego!