Takiemu połączeniu mięsa i warzywa nikt się nie będzie w stanie oprzeć. Ale musi przy tym apetycznie wyglądać!
Umyte cukinie obierz ze skóry. Nie będzie takiej konieczności, jeżeli warzywo jest młode i świeże. Podziel ją na paski, ale nie docinaj ich do końca – ma powstać coś w rodzaju ośmiornicy. Osól ją i odłóż na 15 minut do wypuszczenia soku.
Wymieszaj mięso z posiekanym czosnkiem, cebulką i koperkiem.
Przerwy między płatami cukinii wypełnij powstałą mieszanką z mięsem.
Wyłóż dużą blachę folią i połóż na niej przygotowane warzywa. Nakryj je drugim arkuszem folii.
Piecz wszystko przez 40 minut w piecu rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie posyp startym serem i włóż do ponownie do piekarnika do rozpuszczenia sera. Tym razem pamiętaj o ściągnięciu wierzchniej folii.
Last Updated on 4 września 2021 by admin