Jedz 3 suszone śliwki dziennie – Ratunek dla kobiet po 40 roku życia – posiadają wiele walorów zdrowotnych

Istnieją różne odmiany śliwek, które można spożywać w postaci świeżej albo suszonej. W czasie zimy i jesieni z uwagi na brak świeżych owoców jedynym możliwym wyborem są suszone śliwki, które także posiadają wiele walorów zdrowotnych.

Suszone śliwki mają wiele zalet

Proces suszenia śliwek pozwala na otrzymanie około 250 gram z jednego kilograma owoców. Dzięki dobrze przeprowadzonemu suszeniu można uzyskać owoce giętkie, z odpowiednią zawartością wody i miękkie.Suszone śliwki mają szerokie zastosowanie w kuchni – można je używać jako dodatek do różnych posiłków.

Przygotowywanych na ciepło – dań mięsnych, z warzywami jako sałatkę, a także jako składnik ciast, deserów, słodyczy (tj. śliwki w czekoladzie) i kompotu. Dobroczynne działanie śliwek na zdrowie ma szczególne znaczenie dla kobiet przed i w trakcie menopauzy.

Jakie korzyści daje jedzenie tych owoców?

Już 3-5 suszonych śliwek spożytych w ciągu dnia wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. Suszone śliwki zawierają wyższe stężenia błonnika, witamin oraz mikro i makroelementów niż świeże owoce.

Sposób na odchudzanie