Znikają ze stołu w kilka chwil – Prosta instrukcja jak upiec najlepsze kotlety w piekarniku.

Zalet pieczenia kotletów w piekarniku jest mnóstwo, żeby nie stać przy patelni z kwaśnym masłem. Po pierwsze, jeśli gotujesz dla dużej firmy, piekarnik poradzi sobie z tym znacznie szybciej.

Po drugie, jak wiadomo pieczone potrawy są mniej kaloryczne, a przez to zdrowsze dla organizmu. Po trzecie, przy tego typu gotowaniu olej praktycznie nie jest potrzebny, co ogólnie ułatwia mycie i czyszczenie.

Podpowiem Wam jak prawidłowo upiec kotlety w piekarniku. Proste zasady, które sprawią, że proces będzie przyjemny, a wynik niesamowicie smaczny.

Przedszkolne kotlety

Namocz kilka kromek chleba w 100 mililitrach mleka. Posiekaj 1 cebulę i zioła do smaku. Zetrzyj 1 ziemniaka na grubej tarce. Wymieszaj 500 gram mielonego mięsa z jajkiem i dodaj tę mieszankę do przygotowanych składników. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko mieszaj rękami przez 8 minut. Formuj placki, mocząc je w bułce tartej. Ułóż kawałki starannie na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Upiec.

Gdzie i jak najlepiej upiec kotlety?

Pieczenie w piekarniku
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Następnie umieść blachę do pieczenia z kotlecikami na 5 minut. Zmniejsz temperaturę do 170-180 stopni. Optymalny czas pieczenia to 30 minut. Nie obracaj kotletów w piekarniku, aby nie straciły swojego kształtu.

Pieczenie w kuchence mikrofalowej
Kotlety przyrządzonej w kuchence mikrofalowej będą umiarkowanie soczyste i puszyste. Piecz przez 7-8 minut przy mocy 800 watów.

Pieczenie w urządzeniu Thermomix 
Gotuj kotleciki w Thermomixie w trybie „Pieczenie”. Produkt piecze się po 15 minut z każdej strony.

Jak wymienić składniki?

Jeśli w domu nie ma białego chleba, możesz go zastąpić bułkami, pieczywem chrupkim lub grzankami. Godną alternatywą dla mąki do panierowania jest kasza manna lub bułka tarta. Aby uzyskać miękkość kotletów, dodaj do mielonego mięsa kilka łyżek oleju roślinnego. Aby kotlety były szczególnie soczyste, w środku pieczenia wlej 100 mililitrów wody na blachę do pieczenia.

Ile kotletów powstanie z kilograma mięsa mielonego?

Zgodnie z powyższym przepisem otrzymuje się 12 kotletów średniej wielkości. W związku z tym z 1 kilograma mięsa wyjdą 24 kotlety. Jeden kotlet waży około 70 gramów.

2 sposoby formowania kotletów:

  1. Łyżką zbierz trochę gotowego mięsa mielonego. Następnie zwiń mięso mielone w kulkę dłońmi. Trzymaj piłkę w lewej ręce i lekko dociśnij prawą.
  2. Zbierz do miski małą garść mięsa mielonego. Ręce należy najpierw zwilżyć wodą, wtedy bez problemu można uformować nawet owalne kotlety.

Podawanie pieczonych kotletów

W restauracjach kotlety są często ozdobione sałatą, ziołami, pomidorami i piklami. Z przystawek – makaron gryczany lub ryż. Ale najlepszą opcją wszech czasów jest oczywiście sałatka ze świeżych warzyw i ziemniaki puree.

Danie można uzupełnić pysznym sosem śmietanowym : wymieszać posiekany czosnek, drobno posiekane zioła i śmietanę. Dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy. Wlej sos 15 minut przed końcem pieczenia. Smacznego kochani!