Włoska babka to ciasto, które każdy powinien spróbować. Proste w przygotowaniu, idealne do filiżanki ulubionej kawy lub herbaty.

Panettone to rodzaj baby drożdżowej.

Jest niezwykle popularna we Włoszech, ale zdobywa coraz większą popularność w innych krajach Europy. Nic dziwnego – jest niezwykle puszysta i długo utrzymuje świeżość. Świetnie smakuje z bakaliami, jak również bez dodatków. Sprawdź ten idealny przepis na słynną włoską babkę!

Składniki:

  • 7 szklanek mąki pszennej
  • 1/4 opakowania świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 180 g masła
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 0,5 szklanki wody

Opcjonalne dodatki: 

  • 150 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy/ owoców
  • 100 g orzechów (najlepiej włoskich)

Przygotowanie