Ciasto  jest banalnie proste w przygotowaniu i to zrobimy je w 15 minut – Niezapomniany smak karmelu. Przepis.

Przepyszne ciasto, które przygotujesz bez większego trudu. Oto genialny przepis na ekspresową, karmelową szarlotkę. Nie potrzebujesz nawet blaszki do pieczenia – wystarczy zwykła patelnia.

Składniki:

  • 140 g mąki
  • 30 g cukru
  • 30 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 30 ml oleju
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jabłka

Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Dodaj do niego cukier, wymieszaj. Po chwili wrzuć na patelni plastry jabłka, zamieszaj całość i podsmażaj przez około 10 minut. Jeśli lubisz korzenny smak, do podsmażonych jabłek możesz dodać szczyptę cynamonu.

W międzyczasie ubij jajka z cukrem na pianę. Wlej olej, zamieszaj. Następnie wsyp do miski przesianą mąkę z cukrem pudrem. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotowane w ten sposób ciasto wylej na patelnię, na której znajdują się jabłka. Rozprowadź je równomiernie i przykryj patelnię pokrywką. Piecz przez kilka minut, do suchego patyczka, a gdy ciasto jest upieczone z jednej strony, odwróć je przy pomocy talerza i pozostaw na patelni jeszcze na około 5 minut.

Po tym czasie zdejmij szarlotkę z patelni i ciesz się jej cudownym smakiem. Smacznego!