Gdy tylko wystawię na stół, znika w mgnieniu oka – Przepis na moje ulubione szybkie ciasto.
Pyszne i proste ciasto czekoladowe
Istnieją desery, które dosłownie znikają w mgnieniu oka. Oto przepis na ciasto czekoladowe, które jest przekładane dżemem i smakuje niemal wszystkim. Większość z nas uwielbia czekoladowe desery, zwłaszcza jeśli są one dobrze przygotowane. Oto przepis na jędrne, soczyste i przede wszystkim proste ciasto czekoladowe, które zasmakuje każdemu.
Do przygotowania ciasta są potrzebne następujące składniki:
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- wiśnie bądź posiekane orzechy,
- proszek do pieczenia,
- jedna szklanka oleju,
- jedna szklanka musli czekoladowego,
- jedna szklanka mąki półgrubej,
- pięć całych jajek.
Składniki potrzebne do nadzienia: dżem, najlepiej z kwaśnych owoców – będzie doskonale kontrastować ze słodkością czekolady.
Składniki potrzebne do wykonania polewy: słodka śmietanka do ubijania oraz 200 g czekolady do ugotowania.
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj miskę. Wymieszaj w niej wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz musli. Następnie dodaj szczyptę soli. To dzięki soli wzmocni się smak ciasta. Następnie należy zawartość miski wymieszać z olejem oraz żółtkami. Natomiast białka należy ubić na sztywną pianę.
Gdy białka zostaną ubite należy delikatnie dodać białka do miski z przygotowaną wcześniej masą. całość należy wymieszać delikatnie, a następnie wlać na blachę do pieczenia. Blacha powinna zostać wcześniej wysmarowana odrobina masła i delikatnie posypana kaszą manną.
Następnie na wierzch należy ułożyć pokrojone połówki wiśni, w tym celu można na spokojnie wykorzystać wiśnie np. z kompotu. Podczas pieczenia owoce lekko dosłownie zanurzą się w cieście. Oczywiście zamiast wiśni można użyć orzechów, które wcześniej należy posiekać.
Ciasto pieczemy w piekarniku, który został nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 20 minut. Podczas pieczenia gotowość ciasta można sprawdzać za pomocą wykałaczki bądź drewnianego patyczka. Gdy ciasto będzie upieczone należy je ostudzić, a następnie posmarować ulubioną konfiturą.
Sposób przygotowywania polewy: czekoladę należy roztopić w garnku i dodać do niej śmietankę. Całość lekko zagotować, tak aby obydwa składniki dokładnie się połączyły. Następnie gotową polewą należy polać wierzch ciasta. Co więcej zamiast polewy można zdecydować się na ulubioną posypkę.