Przepis na wspaniałe ciasto z nadzieniem jogurtowym. Do jego zrobienia nie potrzeba wysokich umiejętności, może je zrobić każdy.

Dziś chciałbym przedstawić Wam przepis na pyszne ciasto – jak z Waszej ulubionej cukierni, gdzie zazwyczaj kupujecie różne słodkości. 

Jest to kruche i bardzo delikatne ciasto, które jest wyśmienite w smaku i jednocześnie bardzo sycące. Aby przygotować ten deser nie musisz posiadać nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Z pewnością to ciasto w Twoim wykonaniu zachwyci przybyłych gości.  

Do przygotowania ciasta potrzebujesz: 

  • 1 proszek do pieczenia, 
  • 70 ml roztopionego masła, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • Szczyptę soli, 
  • Skórka z cytryny (starta), 
  • 2 żółtka 

Składniki na nadzienie: 

  • 400 g jogurtu o smaku waniliowym, 
  • 2 białka, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 3 łyżki cukru 

Przygotowanie:

Do miski wsyp cukier i dwa żółtka. Następnie połącz te składniki ze sobą. Następnie dodaj roztopione i ostudzone masło, ponownie dobrze wymieszaj.

Do tej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i startą skórkę z cytryny. Następnie wymieszaj, aż do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy ciasta. 

Kolejnie podziel ciasto na dwie równe części, każdą część owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do zamrażalnika.  

Po tym czasie wyjmij ciasto z zamrażalki, odwiń z folii. Przygotuj w między czasie formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułóż pierwszą część ciasta.

Teraz przejdziemy do wykonania kremu. Należy do miski wbić białka jajek, dodać cukier i ubić na sztywną pianę. Do drugiej miski wlej jogurt o smaku waniliowym, dodaj też 50 g mąki, następnie dokładnie wymieszaj te składniki. 

Tak przygotowaną masę równomiernie rozprowadź w formie. Druga część ciasta zetrzyj na tarce o największych oczkach, przykryj nim krem. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz przez około 30 minut.

Gotowe! Życzę smacznego!