Aby rolada była soczysta warto przygotować ją z całego kurczaka. Kurczaka umyj, oddziel kości i podziel go na kawałki. Pozostaw skórę oraz tłuszcz. W tym przepisie pokażemy jak zrobić roladkę z podudzia, ty możesz je przygotować z innej części drobiu, wykonując czynności analogicznie do tego przepisu.
Przygotuj czosnek, obierz go z łupinek i pokrój cieniutko. Podudzia lekko porozbijaj, oprósz je solą i pieprzem, następnie połóż na nie czosnek i oprósz delikatnie cukrem. Następnie posmaruj mięso musztardą.
Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć ją do miski. Dodaj 3 ząbki czosnku, masło, orzechy oraz zioła. Wszystko dokładnie zblenduj.
Rozłóż folię aluminiową, połóż na nią mięso, posmaruj je przygotowaną pastą. Mięso zawiń mocno w roladkę. Zaleca się, aby roladę przyrządzić na parze. Będzie ona soczysta i zdrowa. Można także przygotować ją w piekarniku. Gotowanie na parze powinno trwać 25 minut. Przyrządzając danie w piekarniku nastaw go na temperaturę 180 stopni i piecz mięso przez 25 minut.
Last Updated on 15 lutego 2022 by admin