Ciasto owsiane z jagodami – Gdy tylko wystawię je na stół znika w kilka chwil.

Każdego ranka gospodynie domowe zastanawiają się, co przygotować na śniadanie. To pytanie najczęściej zadają matki, których dzieci odmawiają jedzenia płatków owsianych. Możesz umieścić w niej tyle dodatków, ile chcesz (miód, dżem, jagody), ale dzieci i tak powiedzą „nie”. Ale jest wyjście z tej sytuacji.

Przepis na cudowne ciasto owsiane, które z pewnością przypadnie do gustu nawet najmłodszym w rodzinie. Aby je przygotować, nie będziesz potrzebować mąki, dużo czasu i wysiłku. Ten prosty przepis na pachnące wypieki z pewnością zaskoczy Cię swoim oryginalnym smakiem. A co może być lepszego niż zdrowe śniadanie, które można przygotować w pośpiechu?

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • 200 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 1 jabłko
  • 50 g jagód
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

Wsyp płatki owsiane z mlekiem w temperaturze pokojowej do miski. Dokładnie wymieszaj, pozostaw na 10 minut.

Następnie ubij jajka z cukrem. Dodaj sól i proszek do pieczenia.

Ponownie wymieszaj płatki owsiane i wlej do nich ubite jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Nasmaruj naczynie do pieczenia masłem. Wlej do niego ciasto. Udekoruj jagodami i posiekanym jabłkiem. Na wierzchu kruszymy małe kostki masła i wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 40 minut.

Po ostygnięciu można je bezpiecznie podawać. Takie pachnące wypieki najlepiej spożywać z herbatą lub mlekiem. Ciasto bez mąki wychodzi tak kruche, że po prostu rozpływa się w ustach! Ostrzegam, że dzieciaki będą błagać o więcej. Podziel się komentarzami, jeśli kiedykolwiek wcześniej robiłaś podobne ciasto.