Tego mięsa mojej babci każdy musi spróbować. Jego smak powali każdego.

Każdy powinien mieć to przepyszne mięso na świątecznym stole. Jest tak delikatne i soczyste, że dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet niedoświadczony szef kuchni może je prosto przygotować. Możesz je podawać na zimno, jako przystawkę lub na ciepło, jako danie główne.

Składniki

  • 2 kilogramy mięsa np. łopatka, wieprzowina
  • 100 mililitrów sosu sojowego
  • 25 g przyprawy do marchewki po koreańsku ( możesz zastąpić ją swoimi ulubionymi przyprawami)
  • 100 mililitrów wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól

Przygotowanie

Wlej wodę do miski, dodaj sos sojowy, sól, przyprawy i sok z połowy cytryny. Dobrze wymieszaj. Umyj mięso i przenieś do torby. Wlej tam również marynatę, uwolnij z torby całe powietrze i ostrożnie zawiąż. Umieść torbę w innej torbie i w misce. Włóż do lodówki na 1 dzień.

W tym czasie mięso musisz obrócić kilka razy, aby było całkowicie nasycone marynatą. Po wyznaczonym czasie wyjmij mięso i owiń je dobrze nitką. Przenieś je na folię do pieczenia i szczelnie owiń lub włóż do rękawa do pieczenia.

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piecz przez 2,5 godziny. Wyjmij przygotowane mięso i pozostaw w folii do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Znów włóż je do lodówki na całą noc. Rano wyjmij mięso z folii, usuń nitki, pokrój na kawałki i podawaj do stołu! Smacznego!